گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ * آسیه پناهی، بانویی کرمانشاهی که به همراه ۵ نفر دیگر از اعضای خانواده خود در آلونکی ۱۲ متری در شهرک فدک ساکن بود، اوایل خردادماه سال جاری به شیوهای نامناسب سرپناه او از سوی شهرداری کرمانشاه تخریب شد.
با اینکه آسیه پناهی، آلونک چند متری خود را روی زمینی که قولنامه آن را در دست داشت بنا کرده بود، اما ماموران اجرائیات شهرداری کرمانشاه هنگام تخریب، برخورد نامناسبی با او و خانواده اش داشتند، به طوریکه که آسیه آسیب دید و به دلیل استفاده بیش از حد ماموران از اسپری فلفل، دچار سکته قلبی شد و بعد هم جان خود را از دست داد.
البته شهرداری کرمانشاه هنگام تخریب این آلونک ۱۲ متری و سایر منازل غیرمجاز شهرک، تعدادی از بانوان مشغول در مراکز کمپ ترک اعتیاد را هم با خود همراه کرده و مدعی شده بود که اهالی این منازل، اعتیاد دارند. به گفته منابع آگاه در حالی که ساکنان این خانهها در خواب بودند، شهرداری اقدام به پرتاب گاز اشک آور به داخل آلونکها کرده به طوریکه ساکنان مجبور به خروج از خانهها شدند. لودرها هم بدون خارج کردن حداقل امکانات زندگی مردم شروع به تخریب منازل کردند. هر چند آسیه خواست مانع کارشان شود، اما تلاشش بی نتیجه بود و حتی برچسب اعتیاد هم به او زدند، اما بعدها با بررسیهای پزشکی قانونی این ادعا تکذیب شد.
ماجرای آسیه پناهی با بازخورد بسیار در فضای مجازی، با برکناری رئیس اداره اجرائیات و قائم مقام او و مسئول امور حقوقی شهرداری منطقه سه کرمانشاه و تعلیق موقت شهردار منطقه سه پرونده آن بسته شد، اما در نتیجه این کار یک خانواده برای حفظ سرپناهشان، مادر خود را از دست دادند و سرپناهشان هم تخریب شد. حتی طبق آخرین بررسیهایی که داشتیم، وعدههایی که برای تامین مسکن به این خانواده داده شده بود، هنوز محقق نشده است.
بیشتر بخوانید:
ماجرای خانههای شهرک فدک کرمانشاه که بر سر ساکنانش خراب شدند / قصه حاشیهنشینی آسیه!
حالا بعد از گذشت چند ماه، باز هم شاهد چنین اتفاقی برای حاشیه نشینان و کوخ نشینان در یکی از شهرهای جنوبی کشور هستیم و این بار در بندرعباس ظهور آسیه پناهی دیگری را به تماشا نشستیم.
ماجرا از این قرار است که ۳۰ آبان ماه فیلم مربوط به تخریب آلونک یک زن سرپرست خانوار بندرعباسی در فضای مجازی نشر پیدا کرد و واکنشهای بسیاری به دنبال داشت. در این فیلم چند دقیقهای دردناک مشخص بود که ماموران شهرداری بندرعباس به شکل نامناسب در حال تخریب سرپناه این زن بودند. در این آلونک چند متری سه زن بندرعباسی به همراه فرزندانشان سکونت داشتند. تخریب خانه زن بندرعباسی از سوی شهرداری
صدای نالهها و شیونهای فرزندان این زنان و کودکان هنگام تخریب آلونکشان به قدری تاثیرگذار است که فضای مجازی را به شدت تحت تاثیر قرار داد و در نتیجه آن منجر به واکنش زودهنگام مسئولان استانی شد.
سوالی که اذهان عمومی را به خود مشغول کرده این است که هر چقدر این آلونکها غیرمجاز بوده و در اراضی دولتی بنا شده باشد و حتی برای تخریبش حکم قانونی صادر شده، اما نباید در جامعه اسلامی، قبل از تخریب، چارهای برای اسکان این زنان بی سرپناه اندیشیده میشد؟ آیا بهتر نبود این تخریب در زمان مناسبتر و با شرایط بهتر و انسانی تری صورت میگرفت؟ چه توجیهی برای رفتار دور از انسانیت شهرداری بندرعباس هنگام تخریب این آلونک وجود دارد؟ چگونه است که حکم تخریب اینگونه آلونکها به سرعت و بدون هیچ مسامحه ای انجام میشود، ولی شهرداری ها از تخریب ویلاهای غیرمجاز آقازاده ها و رانتخواران با تهدید از سوی مالکان، کنار گذاشته می شود.
چرا پروسه تخریب کاخهای آقا زادهها و ژنهای خوب برخلاف رویه تخریب آلونکهای چندمتری مستضعفان است؟ چه چیزی باعث شده هنگام تخریب آلونکها بدترین رفتار با مردم مستضعف شود، اما در زمان تخریب کاخهای غیرمجاز سرمایه داران و سیاستمداران، در کمال احترام به مالک، آجرها و بلوکهای خانهها جابجا میشوند و در اکثر موارد پروسه تخریب منحل میشود؟
خودسوزی بعد از تخریب تمام دارایی! اما منابع خبری حکایت از آن دارند که این زن بی سرپرست بعد از ماجرای تخریب آلونکش و در غم از دست رفتن سرپناه خود و سایر ساکنان این خانه، اقدام به خودسوزی کرده. هر چند که به گفته فاظمه نوروزیان، روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با دستور رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان، تمامی روند درمان این شهروند هرمزگانی به طور منظم بررسی میشود و خوشبختانه در حال حاضر در وضعیت بهبودی به سر میبرد، اما وی دچار سوختگی ۱۷ درصد از ناحیه دست و قفسه سینه شده. نوروزیان میگوید: به طور متناوب، وضعیت این شهروند تحت درمان و نظارت است و امیدواریم با ادامه همین روند، هفته آینده از بیمارستان ترخیص یابد.
با اوج گیری این جریان، حجمههای زیادی به شهرداری بندرعباس وارد شد که در نتیجه آن گروهی از سوی شهرداری به بیمارستان رفته و از وی دلجویی کردند. البته اسماعیل موحدی نژاد، معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس در این باره میگوید: ملک مورد نظر در محله ۲۲ بهمن، جزو اراضی دولتی بود و در مسیر سیلاب قرار گرفته بود که طی اقدام قانونی، رفع تصرف شده است. این اراضی هنوز از سوی راه و شهرسازی به شهرداری تحویل نشده، اما طی هماهنگی مدیریت تخلفات شهرداری بندرعباس و یگان حفاظت از اراضی ملی و دولتی راه و شهرسازی، بر حسب وظیفه ذاتی و قانونی چهار دیواری مورد نظر تخریب شده است! معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس میگوید: ملک مورد نظر در محله ۲۲ بهمن، جزو اراضی دولتی بود و در مسیر سیلاب قرار گرفته بود که طی اقدام قانونی، رفع تصرف شده است.
معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس اظهار میکند: علاوه بر اینکه اقدام غیر قانونی در این مورد صورت گرفته، نکته حائز اهمیت دیگر این است که اراضی تصرف شده مورد نظر در مسیر رودخانه و محل روانه شدن آبهای سطحی بوده و در صورت عدم رسیدگی، با اولین بارندگی مشکلات جانی و مالی قابل توجهی را رقم میزد. شهرداری بندرعباس هزینههای درمان این شهروند را متقبل شده است. تاکید شهرداری در تخریب این ملک، حفاظت از جان شهروندان و حفظ اراضی دولتی بوده است و حین تخریب این چهار دیواری، هیج شخصی در آن ساکن نبوده و به جان کسی نیز خسارتی وارد نشده است!
اما پرداخت هزینههای درمان این زن و این عیادت از سوی مسئولان شهرداری، حکم نوش دارو پس از مرگ سهراب را دارد. در جایی از اظهارات موحدی نژاد آمده است که تاکید شهرداری در تخریب این ملک، حفاظت از جان شهروندان و حفظ اراضی دولتی بوده، و این در حالی است که با این شیوه تخریب و نوع برخورد با ساکنان این آلونک، علاوه بر خودسوزی یک زن، ضربه روحی شدیدی به آن کودکان که شاهد این صحنه دردناک بوده اند وارد شده.
ماجرای تخریب آلونک زن سرپرست خانوار بندرعباسی آنقدر فشار رسانهای داشت و افکار عمومی را تحت تاثیر قرار داد که بلافاصله فریدون همتی، استاندار هرمزگان در خصوص این ماجرا اظهار کرد: تخریب منزل این زن توسط عوامل شهرداری، افکار عمومی را جریحه دار کرد. میشد با برخورد و روش مناسب، قانون را درست و صحیح اجرا کرد. متاسفانه اوج بی تدبیری در این زمینه صورت گرفته و باید عاملان این تصمیم مورد پیگرد قرار گیرند. بنده بجای عاملان این اتفاق از این خانواده و مردم عزیز عذرخواهی میکنم. بازرس کل استان هرمزگان هم به این جریان ورود و اعلام کرده که به محض اطلاع از موضوع، بازرسی کل استان با فراخواندن شبانه شهردار بندرعباس و عوامل دخیل در تخریب، خواستار ارائه توضیح شد. با عوامل و مقصرین موضوع بدون اغماض برخورد قانونی خواهیم داشت و این پرونده به صورت ویژه در دست بررسی است و تا حصول نتیجه به طور جدی و مستمر پیگیری خواهد شد. درست است که تصرف اراضی ملی به صورت غیرقانونی مجاز نیست، اما اقدامات باید به صورت قانونی و با رعایت جوانب انسانی و به دور از حادث شدن این گونه مسائل قانون انجام شود.
قهرمانی، دادستان عمومی و انقلاب بندرعباس هم از تشکیل پرونده قضایی در این زمینه خبر داده و گفته که تمامی عوامل دخیل در این اقدام احضار شدند و در این زمینه شکایت شاکی اخذ شده و در خصوص نقض حقوق شهروندی از سوی ماموران شهرداری تحقیق میشود و به بهزیستی اعلام شده که فورا سرپناه مناسبی در اختیار شاکی و فرزندان وی قرار دهد و تمامی خدمات درمانی نیز رایگان انجام خواهد شد.
مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان هرمزگان نیز وارد گود شدند و در بیانیهای پیرامون تخریب خانه زن سرپرست خانوار بندرعباسی نوشتند: به عنوان نمایندگان مردم شریف هرمزگان در مجلس شورای اسلامی به اقدام شهرداری بندرعباس به طور جد ورود خواهیم کرد و ضمن محکومیت شدید اقدام غیر انسانی فوق، خواهان محاکمه متخلفان و خاطیان این حادثه و دلجویی از خانواده آسیب دیده هستیم. مجمع نمایندگان استان هرمزگان: خواهان محاکمه متخلفان و خاطیان حادثه تخریب خانه زن بندرعباسی و دلجویی از خانواده آسیب دیده هستیم.
از سویی، حجت الاسلام محمد عبادی زاده، نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان در واکنش به تخریب خانه زن سرپرست خانوار بندرعباسی از سوی شهرداری در بیانیهای نوشت: با خاطیان احتمالی وفق مقررات برخورد شود تا شاهد چنین حوادثی در استان نباشیم. فاطمه جراره، رئیس سابق و عضو شورای شهر بندرعباس هم گفته که شهردار باید هزینه این سوء مدیریت خود را پرداخت کند، با دلجویی و پرداخت هزینه درمان نمیتوان جراحت روحی و روانی کودکی که شاهد این صحنهها بوده را جبران کرد. این نوع تخریب با دست اصولی نبوده و امکان خطرات احتمالی برای کودکان، مادر و حتی پرسنل شهرداری وجود داشت. چگونه این افراد در زمان فریادهای ملتمسانه کودکان و بیان اینکه «فعلاً سرپناه ما را تخریب نکنید» توانستند بی تفاوت باشند.
به گفته رئیس سابق شورای شهر بندرعباس، دادستان و دستگاه قضایی باید به این مسئله ورود و با متخلفان برخورد کنند و این را در نظر داشته باشند که علت اصلی این ماجرا سوء مدیریت است؛ نه رفتار چند مامور. تجهیز و آموزش پرسنل شهرداری به عهده مسئول ارشد آنها یعنی شهردار است؛ شهردار باید مقدمات را فراهم میکرد و باید پاسخگوی این اتفاقات باشند. من احساس میکنم کنترل مدیریت شهری از دست شهردار خارج شده، شهردار باید به صحن شورا بیاید و پاسخ دهد چرا این امر اتفاق افتاده است و امیدوارم همکاران نیز از این سوء مدیریت به راحتی نگذرند و زمینه طرح سوال و استیضاح شهردار آماده شود.
بیشتر بخوانید:
خواهان محاکمه متخلفان و خاطیان حادثه تخریب خانه زن سرپرست خانوار بندرعباسی هستیم وفق مقررات با خاطیان احتمالی ماجرای تخریب خانه زن سرپرست خانوار بندرعباسی برخورد شود شهردار بندرعباس، هزینه سوء مدیریت خود در ماجرای تخریب خانه زن بندرعباسی را پرداخت کند
ناگفته نماند که حسن زاده، یکی از زنان سرپرست خانوار بندرعباسی ساکن در این آلونک تخریب شده، در رسانه ای اظهار کرده که تحت پوشش هیچ یک از نهادهای حمایتی نبوده و نیستیم. امیدوارم وعدههای داده شده از سوی مسئولان عملی شود. در منزل تخریب شده سه زن سرپرست خانوار همراه با پنج فرزند به مدت دو ماه سکونت داشتند. پیش از این یک بار از سوی شهرداری بندرعباس اخطار تخریب داده شده بود و همان موقع هم به بازرسین شهرداری اعلام کردیم که از سر ناچاری و نداری در این شرایط و در این منزل زندگی میکنیم، اما گوش شنوایی وجود نداشت.
یکی از زنان سرپرست خانوار ساکن در آلونک تخریب شده: به بازرسین شهرداری اعلام کردیم که از سر ناچاری و نداری در این شرایط و در این منزل زندگی میکنیم، اما گوش شنوایی وجود نداشت.
به گفته این زن سرپرست خانوار، سه فرزند محصل در این آلونک زندگی میکردند. با ویران شدن این خانه در حال حاضر در منزل همسایگان به سر میبریم و مشخص نیست وضعیت زندگی فرزندان مان و تحصیل شان چه میشود. از نظر شرایط اقتصادی در وضعیت اسفباری به سر میبریم و تنها با هزینه یارانه دولتی و کمک همسایگان زندگی خود را میگذرانیم و با این شرایط آینده نامعلومی داریم. با تمامی این وضعیت با آبرو زندگی کرده ایم و نگذاشته ایم هیچ گاه کسی از مشکلاتمان با خبر باشد. رئیس کل دادگستری هرمزگان: دستور تخریب سرپناه زن بندرعباسی از طرف مقامات قضایی صادر نشده! اما با پیگیری ها متوجه شدیم با اینکه شهرداری بندرعباس مدعی است که مجوز تخریب داشته و در چارچوب قانون تخریب این آلونک صورت گرفته، اما علی صالحی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان این ادعا را رد کرده و در جریان ملاقات از زن سرپرست خانواری که اقدام به خودسوزی کرده، بابت اتفاقات رخ داده از او دلجویی و دستورات لازم را جهت رفع هرچه سریعتر مشکلات وی صادر کرد و گفت: پیگیریهای لازم از طریق دستگاههای حمایتی صورت گرفته و مقرر شده علاوه بر اعطای تسهیلات از سوی کمیته امداد امام خمینی (ره) و تامین بخشی از هزینههای ساخت منزل، اداره کل بهزیستی استان نیز نسبت به رهن یک باب منزل جهت استقرار خانواده این بانوی محترمه اقدام کند. رئیس کل دادگستری استان هرمزگان: پس از بررسی جزئیات حادثه مشخص شد، دستور تخریب سرپناه این بانو از طرف مقامات قضایی صادر نشده است، لذا با متخلفین و ناقضین حقوق شهروندی بدون هیچ اغماضی برخورد خواهد شد.
صالحی اظهار کرد: علاوه بر موارد فوق از طریق خیرین و دستگاههای حمایتی موضوع اختصاص زمین و ساخت منزل مسکونی در شأن این خانواده عزیز، در دستور کار قرار گرفته و با همکاری مسئولین بیمارستان پیامبر اعظم تمامی هزینههای درمانی تا حصول بهبودی کامل به صورت رایگان به وی ارائه خواهد شد. در اولین لحظات پس از این اتفاق بررسیهای لازم در دستور کار دستگاه قضایی استان هرمزگان قرار گرفت و پس از بررسی جزئیات حادثه مشخص شد، دستور تخریب سرپناه این بانو از طرف مقامات قضایی صادر نشده است، لذا با متخلفین و ناقضین حقوق شهروندی بدون هیچ اغماضی برخورد خواهد شد.
حوادثی چون آسیه پناهی، روستای ابوالفضل(ع) اهواز و این اتفاق در بندرعباس زنگ هشداری جدی ست برای تمامی مسئولان کشور اسلامی مان تا به فکر بازنگری در برخی قوانین بیفتند. در اینگونه موارد باید بدون از دست رفتن کرامت انسانی قانون جاری شود. هرچند که قطعا باید در برخورد با این نوع مشکلات اول جلوی ژن های برتر بایستند و بعد با تشکیل بسته های حمایتی در ابعاد مختلف جلوی اینگونه تخلفات مستضعفان برخورد شود.
https://www.pasinehormozgan.ir/?p=27789